bo de thi tuyen sinh vao lop 10 chuyen lam son thanh hoa

Đây là phiên bản tài liệu đơn giản

Xem phiên bản đầy đủ của tài liệu bo de thi tuyen sinh vao lop 10 chuyen lam son thanh hoa

Sở giáo dục và Đào tạo đề thi tuyển sinh vào lớp 10 thpt Lam Sơn
Thanh Hoá Năm học 2002 - 2003
Môn : Tiếng Anh
đề chính thức Thời gian: 150 Phút ( Không kể thời gian giao đề )
Question 1 ( 1,5 points) Put each verb in brackets into a suitable form.
1. Good, everybody's ready. If we ( leave ) now, we ( miss ) the rush hour traffic.
2. Yesterday I ( walk ) along the street when I realized that a man with a black beard, whom I had
seen three times already ( follow ) me.
3. He ( do ) nothing before he ( see ) me .
4. I prefer ( drive ) to ( be driven ).
5. Of course, I'm not going to give her a gold ring. If I (give) her a gold ring, she (sell) it.
Question 2: (1,5 points) Fill each of the numbered blanks in the following passage. Use
only one word in each space.
The Browns live in the countryside. Last week when they came up to London, they ....1....
their time in seeing as much as ...(2). . Mrs Brown was most interested in stores, ...3... in Oxford
Street, and bought some of ...4.. things which she could not find in the shops in the countryside.
Their two children, George and Susan, ...5... had never been to London before, were
surprised ....6.... the crowds everywhere. They enjoyed travelling on the underground and going
down the moving stairs ...7... lead to the platforms.
One day they went to Hyde Park and walked along on the grass to Kensington Garden ...
8....the bright autumn sunshine. It was very quiet here. Only the noise from the streets ....9....them
that they were still in a city. The ...10....of the tall trees were turning red, brown and yellow, birds
were...11...about, sheep were eating the grass, there were...12... of flowers, and ducks were
swimming about on the Round Pond. George,...13...hobby was planes and boats, was very much
interested in the ..1... boats which boys were sailing on the Pond.
Before the end of the week they had seen a great deal. They hoped, ...15.. , to see more of
London on their next visit.
Question 3: ( 1,5 points ) Complete the following sentences with an appropriate form of
the word in brackets.
1. We started our trip on a beautiful ...... morning. ( sun )
2. He was very ............ of the work he had done. ( pride )
3. She has one of the biggest ........ in Britain. ( collect )
4. I enjoyed the book very much, because it was so ....... (read )
5. I'm bored. I need some ........ in my life. ( excite )
6. After all he has done for us, it would be very ...... of us if we didn't do
this for him now. ( help )
7. Some friends arrived ......... last night, so we all went out to dinner. ( expect )
8. Let's go for a picnic tomorrow unless the weather forecast is ........ ( favour )
9. I spent my ......... in the country. ( child )
10. The old couple have saved a lot of money for their.... ( retire )
Question 4:(1,5points) Choose the most suitable word or phrase to complete each
sentence.
1. I like your new trousers. Where did you buy ......... ?
a. it b. them c. them both d. them all
2. When the police arrived, we were pleased to see .........
a. him b. him or her c. it d. them
3. I wish Charles worked as hard as Mary ........
a. did b. can c. will d. does
4. From now on , we won't be able to go out as much as we ........
a. were b. had c. used to d. will
1
5. This exercise will give you ......... practice.
a. farther b. much more c. as better d. a lot
6. My friends gave me a surprise party, ......... was good for them.
a. that b. this c. which d. what
7. Several people, ................ voices could be clearly heard, were waiting outside.
a. whose b. their c. of which d. whom
8. The more you water this plant, the............ it will grow.
a. best b. tall c. wetter d. faster
9. The new school opens ..........
a. now b. at once c. next week d. day by day
10. Sorry, I'm late, but I had a lot of ........ to do.
a. job b. work c. task d. labour
Question 5: ( 2,5 points)
a- Fill in the blanks with the appropriate prepositions.
1. They are looking ...... a house ...... four bedrooms and a garden.
2. Move your chair ......... the lights so you can see better.
3. I saw several new faces ........... the group of returning students.
4. He has had many experiences .......... his lifetime.
5. The child was almost .......... himself with fear.
6. He said he would come .......... a few days.
7. It was very good .......... you to help your friends with their homework.
8. Robert came......... the telephone box and got ........ his car.
b- Write sentences using suggested words.
1. That / hotel / where / I / stay / during my last holiday.
2. Peter / look for / better job / because / not earn much at the moment.
3. I / look / everywhere / but / couldn't find / keys.
4. What / weather / like / while / you / be / Da Lat last month ?
5. They / tall / than / me / a head.
Question 6: ( 1,5 points) Rewrite each sentence, beginning as shown, so that the
meaning stays the same.
1. She and I have never been there before.
Neither ......................................................
2. John doesn't always speak the truth, I'm afraid.
You can't ....................................................
3. I'm always nervous when I face a lot of people.
Facing..................................................................
4. They never made us do anything we didn't want to do.
We ......................................................
5. We had to wait two hours for John.
John kept ........................................
6. This is the best essay I have ever written.
Never .............................
7. There was no need for you to have gone to all that trouble.
You ...............................................................
8. They had to wait for twelve hours before their flight left.
Only after a ....................................................
9. " Would you like to come round for a drink ? " He said.
He ...........................................................
10. If the work is finished by lunchtime you can go home.
Get.................................................................
--------------------------------------------------
Sè b¸o danh Ch÷ ký cña ng êi coi thi:
2
Sở giáo dục và Đào tạo đề thi tuyển sinh vào lớp 10 thpt Lam Sơn
Thanh Hoá Năm học 2002 - 2003
Môn : Tiếng Anh
đề dự bị Thời gian: 150 Phút ( Không kể thời gian giao đề )
Question 1 (1,5 points) Put each verb in brackets into a suitable form.
1. This building ( be ) finished by the end of 2002.
2. Yesterday I ( walk) along the street when I realized that a man with a black beard, whom I (see )
three times already ( follow ) me.
3. They wish it ( not rain ) much in London.
4. It's time we ( leave ) for the airport.
5. He said the earth ( be ) round.
6. Don't regret ( tell ) her what I thought.
7. Is there anything here worth ( buy ) ?
8. Pupils are made ( work ) hard at this school.
Question 2: (1,5 points) Fill each of the numbered blanks in the following passage. Use
only one word in each space.
My parents are very ..1.. . Mum is always very ...2.. , not exactly ..3.., because she does
take everything seriously sometimes, but she doesn't get excited. When we were small she almost
never ...4... at us. When we did some thing wrong, she ...5... to us about it very firmly, but in a
calm tone of voice. If we shouted and ..6.. , she made us go and sit by ..7..in her sewing room until
we calmed down. So when the news came, she acted in her ...8.. way, quietly seeing what she could
do to prepare for the ..9.. that were coming.
Dad, on the other hand, shouted, kicked a chair, and ..10.. for a long walk to try and cool
off. During the next few days he was ..11.. with us a lot of time, which ..12.. us , as nothing was
our fault. All of us kids were ..13.. about what was going to happen, and a bit afraid, but we didn't
talk to our parents much. Most of all we were ..14... about having to..15.. all of our school friends.
Question 3: ( 1,5 points) Complete the following sentences with an appropriate form of
the word in brackets.
1. He has never had any accident. He is a ...........driver. ( care )
2. Please .... your sit belt , the plane is taking off. ( fast )
3. I was so much ....... by the film . ( interest )
4. My car is much too ..... to take on a long journey. ( rely )
5. The old lady hid all her ..... under the floor. ( save )
6. In her ...... she was a well-known singer. ( young )
7. The gas from the chemical factory has caused serious ....... ( pollute )
8. The restaurant is now under new ........ ( manage )
9. Your money will be refunded if the goods are not to your .... ( satisfy )
10. Unfortunately, you will be at a ...... if you can't drive. (advantage)
Question 4:(1,5 points)Choose the most suitable word or phrase to complete each
sentence.
1. The final....... of the play will take place on Saturday.
A: action ; B: performance ; C: view ; D: sight
2. As it hasn't rained for several months , there was a .......of water.
A: waste ; B: shortage ; C: drop ; D: less.
3. The.....thought of exams makes her feel ill.
A: Sole ; B: Only ; C: Little ; D: mere.
4. Mordern buildings should......with the surrounding area.
A: suit ; B: fit ; C: blend ; D: job
5. Does she have a hard time.......English ?
A: to speak ; B: speak ; C: speaking ; D: spoken.
3
6. I'm sure. she is.....lies.
A: telling ; B: making ; C: saying ; D: talking.
7. Everything in the supermarket is marked with a price......
A: notice ; B: mark ; C: tag ; D: stain.
8. You ought.....this to me last week.
A: to mention ; B: to mentioned ; C: to have mentioned; D:have mentioned
9. The factory......my father works in is very big.
A: which ; B: where ; C: how ; D: when.
10. All work is better than.......at all.
A: no ; B: none ; C: some ; D: not
Question 5: ( 2,5 points)
a- Fill in the blanks with the appropriate prepositions.
1. They are looking ...... a house ...... four bedrooms and a garden.
2. Move your chair ......... the lights so you can see better.
3. I saw several new faces ....... the group of returning students.
4. He has had many experiences ........ his lifetime.
5. The child was almost .......... himself with fear.
6. He said he would come ........ a few days.
7. It was very good ........ you to help your friends with their homework.
8. Robert came .........the telephone box and got ......... his car.
b- correct mistakes in the following sentences
1. On this record twins play piano duet
2. There are going to be fog and a cold weather all next week.
3. Tokyo is as large or larger than New York.
4. The principle, as well as three of teachers, have just made a speech.
5. In a box on the counter was a cat and two kittens.
Question 6: (1,5 points) Rewrite each sentence, beginning as shown, so that the
meaning stays the same.
1. Where do you come from ?
Would you mind telling me ..............
2. I am taking the 5.30 train tomorrow evening.
Janet said ...........................................
3. I will call the police if you don't leave me alone !
Unless .....................................................
4. I wouldn't accept if you asked me to marry you.
If you were ....................................
5. Please don't eat in the classroom .
I 'd rather ................................
6. I don't like being so tall.
I wish I ........................................
7. People think that an apple a day is good for you.
An apple a day .......................................
8. Your hair is long . You ought to get it cut.
Your hair is long . It .......................................
9. Does this camera belong to you ?
Do .......................................
10. Do you thing you could possiblly carry this bag, David ?
Jean asked David to .......................................
--------------------------------------------------
Sè b¸o danh Ch÷ ký cña ng êi coi thi:
4
Sở giáo dục và Đào tạo đáp án - hớng dẫn chấm
Thanh Hoá đề thi tuyển sinh vào lớp 10 thpt chuyên Lam Sơn
Năm học 2002 - 2003
Môn : Tiếng Anh ( đề chính thức )
Question 1: 1,5 Points ( 0,15 P for each verb )
1. leave / will miss
2. was walking / was following
3. had done / saw
4. driving / being driven
5. gave / would sell
Question 2 : 1,5 Points ( 0,1P for each word )
1. spent 6. at ( by ) 11. flying
2. possible 7. which 12. lots
3. especially 8. in 13. whose
4. the 9. reminded 14. model
5. who 10. leaves 15. however
Question 3: 1,5 Points ( 0,15 P for each word )
1. sunny 6. unhelpful
2. proud 7. unexpectedly
3. collections 8. unfavourable
4. readable 9. childhood
5. excitement 10. retirement
Question 4: 1,5 Points ( 0,15 P for each correct choice )
1. b 2. d 3. d 4. c 5. b 6. c 7. a 8. d 9. c 10. b
Question 5: 2,5 Points
a- 1,5 Points ( 0,15 P for each correct preposition )
1. for / with 5. beside
2. under 6. in
3. among 7. of
4. during 8. out of / into
b- 1 Point ( 0,2 P for each correct sentence )
1. That was the hotel where I stayed during my last holiday.
2. Peter is looking for a better job because he doesn't earn much at the moment.
3. I looked everywhere but I couldn't find the ( my ) keys ( yet ).
4. What was the weather like while you were in Da Lat last month.
5. They are taller than me by a head.
Question 6: 1,5 Points ( 0,15 P for each correct sentence )
1. Neither of us have never been there before.
2. You can't believe John because he never speaks the truth.
3. Facing a lot of people always makes me nervous.
4. We were never made to do anything we didn't want to.
5. John kept us waiting for two hours.
6. Never have I written such a good essay.
7. You didn't need to go to all that trouble.
8. Only after a twelve - hour wait did their flight leave.
9. He invited me to come round for a drink.
10. Get the work finished by lunchtime and you can go home.
----------------------------------------------
5

Đây là phiên bản tài liệu đơn giản

Xem phiên bản đầy đủ của tài liệu bo de thi tuyen sinh vao lop 10 chuyen lam son thanh hoa