De thi GVDG THCS

UBND TỈNH BẮC NINH
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
==========
KÌ THI GIÁO VIÊN DẠY GIỎI CẤP TỈNH VÒNG LÝ THUYẾT
Năm học 2008 – 2009
Môn thi: Anh văn - THCS
Thời gian làm bài: 120 phút (không kể thời gian giao đề)
Ngày thi: 12 tháng 02 năm 2009
==============
I. (20 pts)
Sau nhiều năm liên tục được hướng dẫn, học tập, thực hiện chương trình sách giáo khoa mới và
đổi mới phương pháp dạy học, đồng chí hãy cho biết những yêu cầu quan trọng trong việc đổi mới
phương pháp dạy học ? Từ thực tế giảng dạy môn của mình, đồng chí hãy liên hệ để làm sáng tỏ
những yêu cầu trên ?
II. Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other
words. (5 pts)
1. A. Valentine B. imagine C. discipline D. magazine
2. A. admirable B. adventure C. advertise D. adverb
3. A. moustache B. machinery C. champagne D. championship
4. A. exist B. exhibit C. exhibition D. exactly
5. A. miles B. sleeps C. laughs D. unlocks
6. A. champion B. scholar C. merchant D. chamber
7. A. caused B. forced C. stopped D. increased
8. A. shortage B. carriage C. teenage D. storage
9. A. exist B. example C. luxury D. exam
10. A. afternoon B. school C. soon D. good
III. Pick out the word that has the stress differently from that of the other words.(5 pts)
1. A. sensitive B. ordinary C. dictionary D. anxiety
2. A. festival B. examine C. reverse D. result
3. A. suppose B. relax C. cheerful D. surround
4. A. similarity B. referee C. procedure D. magazine
5. A. irregular B. athlete C. investigate D. delicious
6. A. demonstrate B. beautify C. successful D. comfortable
7. A. moment B. receive C. nuisance D. anthem
8. A. policeman B. calculation C. entertain D. documentary
9. A. disease B. favour C. foreign D. matter
10. A. occasionally B. overweight C. prevention D. redundancy
IV. Choose the best answer among A, B, C or D that best completes each sentence. (10 pts)
1. She was ……….. breath after running all the way upstairs.
A. under B. out of C. without D. away from
2. Would you like tea or coffee? - I’d ……… have some tea.
A. prefer B. like C. rather D. better
3. My mother seldom goes to the theater and ……………….. .
A. neither do I B. so do I C. I do too D. I do either
4. This house needs …………. .
A. to repaint B. repainted C. to be repainting D. repainting
5. They took pride ………… being the best players of the school.
A. of B. in C. on D. at
1
Đề chính thức
6. He wanted to help his mother, so he ………… the table.
A. lain B. lied C. lay D. laid
7. Most of the furniture in these apartments …………… modern.
A. are B. made C. is D. have been made
8. ………. had we arrived at the hotel when there was a power cut.
A. When B. Once C. No sooner D. Hardly
9. John was late this morning because he had trouble ……….. his car started.
A. getting B. got C. gotten D. to get
10. Ten thousand dollars …… a big sum of money. He even can't believe he's got it.
A. are B. is C. has D. become
V. Give the correct form or tense of the verbs in brackets. (10 pts)
1. Hardly they (move) into the house when their friends came.
2. Trade has gone from bad to worse and staff (lay) off now.
3. None of the people (invite) to the party can come.
4. What a pity! If only I (listen) to my parents.
5. I visit new countries every year. By the time I (be) sixty, I (visit) all the most interesting countries
in the world.
6. It’s high time you (do) the gardening. You are better off (cut) the grass first.
7. He (play) the part now if he (not offend) the producer at the last rehearsal.
VI. Arrange these sentences to make a complete passage. (10 pts)
a. As they built bigger and bigger ships, they were able to sail further and further away.
b. They don’t really mean that the world is getting smaller, of course.
c. They found that as they sailed further away from their home countries, the world became bigger.
d. Then men began to use ships to explore the world.
e. Today there are no undiscovered countries left to put on the map, but there are many new worlds to
discover out in space.
f. But 2,300 years ago the Egyptians and the Greek thought that the world was very small and flat that
around it was the ocean.
g. We often hear people saying that the world is getting smaller.
h. So they had to make new maps to show the countries that they found.
i. And they discovered new countries that they didn’t know about.
j. What they mean is that with modern means of transport, we can now reach every part of the world
very quickly.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
VII. Supply one correct preposition for each blank. (5 pts)
1. I’ve lost a lot of weight recently. I’ll have to have my clothes taken …… .
2. We’re making ……. the village of Hayslope. Are we on the right road?
3. I was just …… to leave when you telephone.
4. Don’t count …… Frank to lend you any money because he has none.
5. She’s always ……. the go. I don’t know where she gets her energy from.
6. His name is Nicholas, but we call him Nick …….. short.
7. Alice is going in ……… the exam next week.
8. The gun went ……… in his hand while he was cleaning it.
9. Plants give ……….. oxygen.
10. I turned ………. at the meeting but the others didn’t come.
2
VIII. Give the correct form of the word given in parentheses (5 pts).
1. I’m afraid I was very ……. with the travel arrangements. (satisfy)
2. Even the most ……… person ought to appreciate the beauty of this music. (sense)
3. If she can make up such stories, she is certainly a very ……. girl. (imagine)
4. Tell me some ………. between these two pictures. (similar)
5. The manager was sacked after he tried to …… his accounts. (false)
IX. Read the passage below carefully and choose the correct answer (A, B, C or D). (10 pts)
As far back as 700 B.C, man has talked about children being cared for by wolves. Romulus and
Remus, the legendary twin founders of Rome, were purported to have been cared for by wolves. It is
believed that when a she-wolf loses her litter, she seeks a human child to take its place.
This seemingly preposterous idea did not become credible until the late nineteen century when a
French doctor actually found a naked ten-year-old boy wandering in the woods. He did not walk
erect, could not speak intelligibly, nor could he relate to people. He only growled and stared at them.
Finally the doctor won the boy’s confidence and began to work with him. After many long years of
devoted and patient instruction, the doctor was able to get the boy to clothe and feed himself,
recognize and utter a number of words, as well a write letters and form words.
1. The French doctor found the boy …………….. .
A. wandering in the woods B. at his doorstep
C. growling at him D. speaking intelligibly
2. In this passage, the word “litter” most nearly means …………. .
A. garbage B. master C. offspring D. hair
3. The doctor was able to work with the boy because ………… .
A. the boy was highly intelligent B. the boy trusted him
C. the boy liked to dress up D. the boy was dedicated and patient
4. Which of the following statements is NOT true?
A. She-wolves have been said to substitute human children for their lost litters.
B. Examples of wolves’ caring for human children can be found only in the nineteenth
century.
C. The French doctor succeeded in domesticating the boy somewhat.
D. The young boy never was able to speak perfectly.
5. In this passage, the word “preposterous” most nearly means ……….. .
A. dedicated B. scientific C. wonderful D. absurd
X. Fill in each blank with one appropriate word. (10 pts).
Mobile phones
The next generation of telephone users will laugh when we explained how we used to stand
next to a wall in the kitchen to make a phone call. Mobile communications, already hightly
advanced…. (1)…with a decade ago, will completely… (2) …communications in the next few years.
(3) ………there are millions of people using mobile phones, most people know…. (4) ……about the
mobile telecommunications industry and its….(5) … There are three types of mobile phone. These
are hand portables, mobiles and transportables. The smallest and…. (6) …popular are the pocket-
sized hand portables. These work on rechargeable batteries, which allow an…. (7) …of up to 80
minutes’s conversation. Mobiles are fitted permanently in a vehicle, so do not…. (8) ……on separate
batteries. They required an external aerial on the vehicle. This can mean a stronger signal with
clearer… (9) ……
Transportables have a high power capability and can be used....10) ……anywhere. They come with a
powerful battery pack for longer, continuous use and may also be put into a vehicle, using its
electrics. They tend to be bulkier than hand portables..
3
XI. Rewrite each sentence, beginning as shown, so that the meaning stays the same.(5 pts)
1. Everyone was surprised that the singer had very little money when he died.
The singer ……………………………………………………………… .
2. The wind was bending the young tree to the ground.
The young tree ………………………………………………………. .
3. It is thought that the prisoner was recaptured while drinking in the pub.
The prisoner ………………………………….……………………….. .
4. It was only when I got home that I realised I’d forgotten my bag.
Not until ……………………………………………………………….. .
5. As soon as the police officer left, the neighbours started shouting again.
No sooner ……………………………………………………………… .
XII. Rewrite each sentence so that it contains the word in capitals, and so that the meaning stays
the same. (5 pts)
1. You are not to leave the hospital under any circumstances. NO
2. Everyone who comes to the city notices the beauty of its architecture. FAILS
3. I just didn’t know what to say. LOST
4. I think you should be tolerant of other people’s weakness. ALLOWANCES
5. Local residents said they were against the new traffic scheme. DISAPPROVAL
- - - - - - - - The end --- - - - - -
( §Ò thi nµy cã 04 trang)
4
Híng dÉn chÊm thi gi¸o viªn giái tØnh vßng lý thuyÕt N¨m 2009
M«n thi: TiÕng Anh THCS
I. Những yêu cầu : (6 ý nhỏ, mỗi ý cho 2,5 điểm)
+ Phát huy tính tích cực, hứng thú trong học tập của học sinh và vai trò chủ đạo của
giáo viên
+ Thiết kế bài giảng khoa học, sắp xếp hợp lý hoạt động của giáo viên và học sinh,
thiết kế hệ thống câu hỏi dẫn dắt hợp lý theo nội dung bài giảng và lôgic kiến thức.
+ Tăng cường việc ứng dụng công nghệ thông tin trong dạy học một cách hợp lý.
+ Giáo viên sử dụng ngôn ngữ chuẩn xác, trong sáng, sinh động.
+ Dạy học sát đối tượng
+ Chú ý đến kiến thức thực tế và liên hệ thực tế theo từng bộ môn.
2. Phần liên hệ thực tế giảng dạy của từng bộ môn (5 điểm).
II. 5 pts (0.5 pt / 1 c©u)
1. A 6. B
2. B 7. A
3. D 8. C
4. C 9. C
5. A 10. D
III. 5 pts (0.5/ 1 c©u)
1. D 6. C
2. A 7. B
3. C 8. A
4. C 9. A
5. B 10. B
IV. 10 pts (1 pt /1 c©u)
1. B 6. D
2. C 7. C
3. A 8. D
4. D 9. A
5. B 10. B
V. 10 pts (1 pt /1 ®éng tõ)
1. had they moved
2. are being laid
3. invited
4. had listened
5. am – will have visited
6. did – cutting
7. would be playing – hadn’t offended
VI. 10 pts (®óng ®Õn ®©u tÝnh ®iÓm ®Õn ®ã)
g – b – j - f - d – c – i - a – h - e
VII. 5 pts (0.5 pt / 1 giíi tõ)
1. in 6. for
2. for 7. for
3. about 8. off
5